Nie bądź tylko Gapiem. Weź aktywny udział w dyskusji i zarejestruj się już teraz. Rejestracja

Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 388, 389, 390, 391, 392

Odpowiedz w temacie

Polska polityka

Luźne rozmowy na luźne tematy

Opcje      Szukaj
Post 8 mar 2025, o 12:43
 Re: Polska polityka
Medalista GP
Medalista GP

kolejny spektakl medialny dla gawiedzi , ale ciemnota zadowolona :D

Chcemy dialogu z Rosją, taką jaka ona jest !!!

http://www.youtube.com/watch?v=5DxhXflwC8I

OSTAFA NIE CZYTAM

Post 9 mar 2025, o 16:40
Uczestnik GP
Uczestnik GP

Ewidentny cyrk, okrojony do występu błaznów udających polityków, prokuratorów i sędziów. A to ku uciesze żądnej krwi prostackiej gawiedzi często wykształconej ponad swe możliwości intelektualne i moralizującej z pozycji stręczyciela i alfonsa...

Post 9 mar 2025, o 17:27
Uczestnik GP
Uczestnik GP

"Merytoryczna dyskusja" xD

Podziwiam was. Zamiast zacząć próbować pisać w tym temacie na jakimś przyzwoitym poziomie to z każdym postem potwierdzacie słuszność usunięcia go.

Musk do polskiego msz "quiet, small men"

Ślepe poddaństwo wobec tych samozwańczych cesarzy świata, których nazywanie orangutanami jest dla nich komplementem, to po prostu zdrada. Pis to antypolska opozycja, warto będzie im to wypominać.

Post 9 mar 2025, o 20:10
Legenda
Legenda

Cytuj:
Musk do polskiego msz "quiet, small men"

Ślepe poddaństwo wobec tych samozwańczych cesarzy świata, których nazywanie orangutanami jest dla nich komplementem, to po prostu zdrada.

Liwer, smutna prawda - jak masz kase, to rzadzisz i masz wladze nad innymi. Gdy mielismy pandemie, politycy - ktorzy maja wladze nad innymi - decydowali, ze mamy siedziec w domach. Gdy Putinowi nie spodobalo sie, co sie dzieje na Ukrainie, po prostu napadl na kraj. Gdy Rosja napadla na Ukraine, ukrainscy politycy decydowali, ze ukrainscy cywile maja dolaczyc do armii broniacej kraju. Zelenski chyba o tym zapomnial, kiedy postawil sie Trumpowi i Vance'owi i od tamtego czasu Amerykanie zaczynaja pokaz sily. Ma to tylko jedno na celu - pokazac juz, ze "there is only going to be one way to do this - our way". A jesli nie, to po prostu swoja pomoc wycofaja. I wlasciwie to powiedz mi, dlaczego mieliby tego nie zrobic, jesli nie podoba im sie to, jak Zelenski postepuje? To jest metoda negocjacji, a nie sprzedazy Ukrainy Putinowi. Aczkolwiek sprzedaz nastapi, jesli nie dostana tego, co chca.

Ja rozumiem, ze stoisz w tym konflikcie za Ukraina i nie bedzie to w interesie Polski, jesli Ukraina przegra, ale tak logicznie rzecz biorac to Amerykanie nie maja obowiazku mu pomagac.

It's ok to disagree with me. I cannot force you to be right

Post 9 mar 2025, o 20:15
Uczestnik GP
Uczestnik GP

Nigdzie nie napisałem Jaśku, że mają obowiązek. I tak jak pisałem wcześniej, niech sobie robią swój izolacjonizm, ale w tym momencie zachowują się jak oszołomy z ego większym niż Napoleon. Nie mówiąc o skandalicznych słowach kierowanych do prezydentów czy ministrów niepodległych krajów. I nie zgadzam się, że tak się robi interesy. USA zachowują się jak bandzior z Wołomina w 95', a nie wytrawny biznesmen.

Post 9 mar 2025, o 20:52
Legenda
Legenda

USA nie wybiera żadnego izolacjonizmu w Europie, a rąbie w Europie Niemcy i ich aktywa.

Dla Polski im szybciej tym lepiej jak je się odsunie od władzy vide. dzisiejsze kompromitacja Sikorskiego, który sam sprowokował i Rubio i Muska nieprawdziwymi tezami i dostał po łapkach.

Nawiasem mówiąc dość szybko pada narracja, że obecna ekipa rządząca ma przyjacielskie stosunki z USA i z Trumpem xD

Mówi się, że Trump chce przenieść żołnierzy z Niemiec na Węgry, gdyby nie niemiecka ekipa w Polsce pewnie już by dawno zostały przeniesione do Polski o czym zresztą mówił Duda po pierwszym spotkaniu z sekretarzem obrony USA Hegshetem.

Trzeba dobre wyniku w Czerwcu i doprowadzenia do upadku Niemców w Polsce, a na dekady możemy zyskać stałą bazę USA w Polsce....

https://www.youtube.com/watch?v=hnxX-li ... yczekUwagi

Post 9 mar 2025, o 20:54
Legenda
Legenda

Cytuj:
w tym momencie zachowują się jak oszołomy z ego większym niż Napoleon. Nie mówiąc o skandalicznych słowach kierowanych do prezydentów czy ministrów niepodległych krajów. I nie zgadzam się, że tak się robi interesy. USA zachowują się jak bandzior z Wołomina w 95', a nie wytrawny biznesmen.

Liwer, ja w robieniu biznesow jestem wlasciwie od kiedy przyjechalem do Australii czyli przeszlo 20 lat. Jak mlody czlowiek wyobrazalem sobie, ze robienie biznesow to goscie w garniturkach, ktorzy spotykaja sie na konferencjach i omawiaja szczegoly. Tymczasem tylko czesc robienia biznesu polega na tym. Sa inne czesci. Podam ci kilka przykladow

- mialem sytuacje, gdy pewien Hindus z HP, ktory mial mi pomagac, zdecydowal, ze bedzie to robil po swojemu, a nie po mojemu. Do czasu. Z usmiechem na ustach wiec wybralem pewien kwartal i specjalnie upewnilem sie, ze straci swoja kwartalna prowizje. Zero zamiast tysiecy dolarow. Ten sam gosc, ktory do mnie cwaniakowal, siedzial pod koniec kwartalu cicho w moim biurze, totalnie bezradny, mimo lat doswiadczenia w biznesie. "Zniszczyles jego swiat" - powiedziala wtedy jego wspolpracownica. Nie pamietam juz co odpowiedzialem, ale to bylo cos w stylu Muska. I wiesz co? Ja i ten Hindus do dzis jestesmy swietnymi kolegami z wielkim szacunkiem do siebie. Nigdy juz pozniej nie musielismy przez takie cos przechodzic, a dla mnie on wciaz pozostaje jednym z najlepszym wspolpracownikow, mimo ze moja rola sie zmienilem i nie zajmuje sie juz produktami HP.

- ta sama wspolpracownica z HP zaczela miec ze mna problemy jakis czas po tym Hindusie. Zaczelismy tak nawzajem denerwowac, ze w ogole przestalem ja zapraszac do biura. Na poczatku kobieta cos tam buczala, a w koncu doszlo do tego, ze zrezygnowala z pracy w HP i poszla pracowac do innej firmy. Jej ulzylo i mnie ulzylo. W przeciwienstwie do Hindusa, kobieta nie zdobyla mojego szacunku i nie mamy ze soba zadnych relacji biznesowych, ani kontaktu, mimo ze byla pewnie z kilkanascie lat starsza ode mnie

- Byla rowniez pewna managerka z HP, ktorej nie spodobalo sie, ze moja wizja jest inna od jej wizji i ze stanowczo jej wizje odrzucilem. Przyjela wiec strategie, aby przekonac mojego szefa, zeby usunal mnie z zespolu. Niekoniecznie chodzilo tu o zwolnienie, ale raczej o zmiane mojej roli. Siadlem wiec z moim szefem, ktory na poczatku zareagowal troche emocjonalnie i po rozmowie zaproponowalem: ty idz z nia co miesiac na spotkanie, ja zupelnie od niej odetne kontakt, ale bede wspolpracowal z jej ludzmi. Kobieta nie ugrala nic, jej projekty nie byly wdrazane, a mimo to jej ludzie i ja osiagalismy wyniki, jakie powinnismy. Po 6 miesiacach kobieta sama do mnie przyszla. Przeprosin nie bylo (nie widze powodu, dlaczego mialaby przepraszac - w koncu postepowala podobnie jak ja bym postapil), zamiast tego byla normalizacja stosunkow i zaczela sie wspolpraca. Nie byla zbyt dobra, ale byla na poziomie ok. Rok pozniej juz kobiety w HP nie bylo, dostala dobra oferte i przeprowadzila sie bodajze do Abu Dhabi.

Do powyzszego dodam, ze przez 15 lat, gdy robilem biznesy z HP, mialem zartobliwa ksywke "Fuehrer", czasami rowniez "Lord Fuehrer". Mimo to, nie zostawilem za soba popalonych mostow, a duzo dobrych relacji biznesowych.

Wszystko powysze pokazuje cos, co nazywa sie "Power Play". Jesli masz wladze i trzymasz odpowiednie karty w rekach, mozesz je wykorzystac w roznych sytuacjach. Tak, oczywiscie, publiczne wywalenie Zelenskiego z Bialego Domu dalekie jest od klasy, ale pokazalo sie, ze Trump i jego ludzie w tancu sie nie p****** tylko beda robili to, co trzeba, zeby osiagnac swoja wizje. Dlatego doskonale rozumiem ich strategie, bo przez lata wiele z tych rzeczy sam uzywalem w biznesie. I nie tylko ja. Robil to moj obecny szef jak i ten byly. Jedni z nas byli brutalni jak Trump, inni bardziej polityczni jak np. Tusk czy szefostwo Unii Europejskiej. Zelensky tez probuje "Power play", tylko problem polega na tym, ze poza straszeniem swiata atakiem Rosji na wiecej krajow, zupelnie nie ma nic, aby miec wladze nad np. Amerykanami czy Unia Europejska.

Trump i jego ludzie podobnie postepuja w kwestii Porozumienia Paryskiego czy World Health Organisation. Moim zdaniem, wyjda z obydwu, ale przedtem beda z nich probowali cos ugrac.

Post 9 mar 2025, o 20:54
Reprezentant kraju
Reprezentant kraju

Jakie to jest naiwne myślenie "oni pomagają, bronią demokracji".
Przecież ani USA ani Europa nie robią tego dla dobra Ukrainy. Amerykanie sami się przyznali, że to proxy war. Biden zdecydował się na wepchnięcie Ukrainy do wojny nie dlatego, że przejął się losem Ukraińców tylko po to żeby osłabić Rosję. Teraz Trumo jest prezydentem i robi to na co nie miał odwagi Biden. Osłabienie Rosji jednak nie jest w takiej skali jakiej spodziewali się Amerykanie i zmieniają wajchę.
A te całe pierdololo-oburzonko w lewicowo-liberalnym towarzystwie jest robione tylko i wyłącznie na użytek wewnętrzny, aby swoich lemingów utrzymywać w napięciu.

A dzisiejsza wojenka Radka na twiterze to taka amatorszczyzna strasznie. Ten człowiek kompletnie nie nadaje się na ministra. Jego żona prowadząca powinna mu skasować mu konto

Tusk rozmawia i naciska - karolcia Cz lip 04, 14:32:49

Post 9 mar 2025, o 22:05
Uczestnik GP
Uczestnik GP

Mój ostatni post do momentu zamknięcia wątku. Jaśku, Twoja perspektywa robienia biznesu to Twoja perspektywa, nie jest to ogólna prawda. To jedno. A przede wszystkim zarządzanie firmą to coś kompletnie innego niż zarządzanie mocarstwem od którego zależy życie milionów ludzi, a przede wszystkim porządek światowy.

Post 10 mar 2025, o 11:56
Legenda
Legenda

Cytuj:
Osłabienie Rosji jednak nie jest w takiej skali jakiej spodziewali się Amerykanie i zmieniają wajchę.

Jedna z firm, z ktora robimy biznesy, jest firma z Kijowa. Mialem z nimi video konferencje w zeszlym tygodniu. Byli zmartwieni tym, co robi Trump. Powiedzieli mi jednak cos bardzo interesujacego. Brzmialo to mniej wiecej tak: Rosja jest duzo silniejsza niz byla 3 lata temu, gdy zaczynala sie wojna i teraz jeszcze trudniej bedzie sie obronic.

Jezeli ci Ukraincy maja prawdziwe informacje, to potwierdzaloby to, co pisalem na tym forum - ze sankcje nalozone na Rosje nie dzialaja, dokladnie tak, jak przewidzialem.

Z drugiej strony - nowe kraje dolaczyly do BRICS, ktorej czescia sa m.in. Rosja, Chiny, Indie, Poludniowa Afryka, Brazylia i byc moze wlasnie stamtad Rosja dostaje wsparcie. A jesli nie wsparcie, to przynajmniej znalazla rynki zbytu, ktore zastapily te kraje, ktore nalozyly na nich sankcje.

Post 10 mar 2025, o 12:38
Reprezentant kraju
Reprezentant kraju

Jasiek tu nie chodzi o fakty i jakieś minimum strategicznego myślenia. Trzeba klepać puste frazesy "stand with Ukraine" I tylko tyle.

Liwer zatroskany o pokój międzynarodowy. Polecam sprawdzić co się teraz dzieje w Syrii. Siły popierane przez zachód dokonują teraz czystek na Chrześcijanach i Alawitach. Unia Europejska zabrała w końcu głos i o zbrodnie oskarża..... ludzi Al-Asada. A pamiętam jak kibicowali wszystko żeby rozpieprzyc porządek i niby zrobić na złość.... Putinowi.
A teraz Syryjczycy szukają schronienia w ..... rosyjskiej bazie

Post 11 mar 2025, o 09:56
Reprezentant kraju
Reprezentant kraju

Trafne spostrzeżenie

Polska nie potrzebuje ani bomby atomowej, ani "silnej armii".

To są wszystko brednie dla masowej konsumpcji.

Polska potrzebuje tego czego prawie nigdy nie miała - kompetentnych i rozumiejących świat dyplomatów.

Post 18 mar 2025, o 12:22
Uczestnik GP
Uczestnik GP

Dawno się tak nie ubawiłem jak przeczytałem post w którym brak merytorycznej dyskusji zarzuca indywiduum podpisujące się ośmioma gwiazdkami…

Któż z nas nie robi błędów…? Jednakże znowu obrażać potencjalnego Prezydenta tym razem Rumunii…. To głupota, choroba, sabotaż powagi Państwa Polskiego?

Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7833 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 388, 389, 390, 391, 392