Nie bądź tylko Gapiem. Weź aktywny udział w dyskusji i zarejestruj się już teraz. Rejestracja
Luźne rozmowy na luźne tematy
16 lis 2025, o 20:32
|
|
|
FIS
|
| Medalista GP |
 |
 |
Dołączył: 23 kwi 2006, o 14:29 Skąd: przybyszówka Posty: 2905
|
|
|
|
|
|
17 lis 2025, o 22:32
|
|
|
kamyk
|
| Reprezentant kraju |
 |
 |
|
|
Dzisiaj pisowski generał Kukuła odpalił, od razu uaktywniły się te wszystkie eksperty od wojen, dezinformacji i wszelkich tematów z Wolskim na czele. Cała sekta Silnych Razem. Wszystko dąży do wprowadzenia co najmniej stanu wojennego. W wielkim skrócie "wszyndzie ruskie, nie wolno złego słowa na temat rządu powiedzieć a broń Boże, źle napisać o Ukrainie. Kto to zrobi - wróg władzy i Ukrainy, wywrotowiec i sabotażysta. Delegalizować wszystko polityczne na prawo od PO. Wprowadzić wielką cenzurę w internecie. Najlepiej niech się za to weźmie ta Panczenko.
Dom wariatów. Nie ma po prostu ratunku dla Polski. Głupota połączona z paranoicznym opętaniem, opanowała cały aparat państwowy. "Grzejemy panowie temat wojny i ciągłego zagrożenia" - przykryjemy temat korupcji na Ukrainie, cenzury, ETS2, nowych uprawnień dla Urzędów Skarbowych, dążenia do likwidacji gotówki itd" Kamil - ty z pisowcami przyłożyliście ręce do takiego stanu. TVP za PiS. Niestety. Sami budowaliście taką narrację, oddaliście Polskę Ukrainie a Tusk tylko po was przejął pałeczkę i już nigdy tej władzy nie odzyskacie. Trump nie spadnie z nie i nie pogoni Tuska.
PS Aaaa i zaraz wpadnie ta co zawsze że szczekaniem dnia. Więc uprzedzam, skoro jesteście na wojnie itd to tym złapanym dywersantom z Ukrainy dawajcie wysokie wyroki a nie kary grzywny, roku więzienia czy kilkutygodniowego dostępu do akt śledztwa jak to było z Rubcowem.
_________________ Tusk rozmawia i naciska - karolcia Cz lip 04, 14:32:49
|
|
|
|
18 lis 2025, o 04:30
|
|
|
Kamil
|
| Legenda |
 |
|
Cytuj: i już nigdy tej władzy nie odzyskacie ?? Za max 2 lata wracamy w lepszej odsłonie tzn. takiej, która powinna Ci się bardziej podobać tj. ala Nawrocki, który zachowuje zdrowy dystans do Zelenskiego i Ukrów. W Marcu żadnej nowej ustawy dla Ukrów nie podpisze 
_________________ NIE BAĆ TUSKA.
https://www.youtube.com/watch?v=hnxX-li ... yczekUwagi
|
|
|
|
|
|
18 lis 2025, o 15:34
|
|
|
Kamil
|
| Legenda |
 |
|
Cytuj: Kamil, co z tego że Nawrocki zawetuje jak PO z połową PiS to weto odrzucą. Założę się o każde pieniądze Kamyku Nawrocki został Prezydentem dzięki Kaczyńskiemu, który go wystawił i sfinansował kampanię. Także stawianie ich w kontrze jest absurdem. Polityk nawet jak sie niechętnie do nich przyznaje też popełnia błędy. Z całą pewnością Kaczyński wyciągnął wnioski z zachowania Zełenskiego, Ukrów co zresztą było wielokrotnie podkreślane. Symboliczny dziś dzień. Kamyk człowiek prawicy wciąż wypomina błędy sprzed 3 lat strzelając do ludzi sobie bliskich ideowo, tymczasem koalicja 13 grudnia wybrała na 2 osobę w Państwie komunistę, który uważa Jaruzelskiego za bohatera Kuklińskiego za zdrajcę i że armia czerwona wyzwalała Polskę  III Polska Rzeczpospolita ludowa. Zawsze Kamyku tak się kończyły w historii i kończyć będą ostre ataki na ludzi bliskich ideowo z którymi nie we wszystkim się zgadzasz. W zamian dostajesz czerwonych. Ostrzegałem Cię przed tym wielokrotnie.
|
|
|
|
|
|
21 lis 2025, o 21:27
|
|
|
Kamil
|
| Legenda |
 |
|
Doskonały felieton Roberta Gwiazdowskiego na temat który tu już wielokrotnie pisałem tj. postkomunistycznej sitwy w Sądownictwie. Cytuj: Felieton Gwiazdowskiego: Sędziowie z Magdalenki
Im jestem starszy, tym coraz częściej nachodzi mnie młodzieżowe powiedzenie, że "nie ma co strzępić ryja". Ale wtedy przypomina mi się drugie, już bynajmniej nie młodzieżowe, że "Czasami człowiek musi, inaczej się udusi". Żeby się nie udusić, to muszę jednak "ryja postrzępić", choć wiem, że to raczej bez sensu.
Przeczytałem właśnie, że Sąd Najwyższy (skład Izby Karnej) orzekł, że neosędziowie w Izbie Odpowiedzialności Zawodowej (IOZ) nie tworzą Sądu Najwyższego z powodu powołania z udziałem neoKRS. Więc zasada prawna uchwalona przez takich neosędziów nie istnieje. Sądy mogą bowiem tworzyć tylko sędziowie powołani przez uprawniony organ.
Na przykład przez Radę Państw PRL na wniosek Ministra Sprawiedliwości, jak jeden z sędziów, który orzekł, to co orzekł, a co przytoczyłem.
Ja rozumiem, że taki przekaz można kierować do młodych, gorzej wykształconych, z dużych miast. Którzy nie wiedzą, jak wyglądała procedura naboru do stanu sędziowskiego za tak zwanej "komuny". Ci młodzi się już nawet nie śmieją z dowcipu o tym, jak tata opowiadał synkowi, że za komuny to na półkach w sklepach stał głównie ocet, a syn na to: "Tata, niemożliwe, w całym Carrefourze?"
No normalnie niemożliwe, żeby sędzia, który skazywał ludzi za udział w antykomunistycznych demonstracjach przeciwko stanowi wojennemu wprowadzonemu przez komunistyczną Radę Państwa (tę, która powołała tego sędziego) i to niezgodnie z przepisami komunistycznej konstytucji, orzekał, że sędzia powołany przez demokratycznie wybranego Prezydenta, na wniosek Krajowej Rady Sądownictwa, powołanej na podstawie ustawy uchwalonej przez demokratycznie wybrany Sejm, nie jest sędzią!
Aby twierdzić, że sędzia, który otrzymał pierwsze powołanie na urząd od Rady Państwa PRL przed rokiem 1989 nie jest niezawisły, konieczne jest wykazanie każdorazowo związku między jego procedurą nominacyjną a rzeczywistym wpływem na wynik konkretnej sprawy - orzekł Sąd Najwyższy w postanowieniu z dnia 24 stycznia 2022 r. (II KO 125/21). Ocena in abstracto jest niezgodna z prawem, a więc jest niedopuszczalna. Aby jednak twierdzić, że sędzia, który otrzymał powołanie albo awans po roku 2017 nie jest konieczne wykazanie związku między jego procedurą nominacyjną a rzeczywistym wpływem na wynik konkretnej sprawy. Wystarczy, że został powołany w czasie rządów PiS.
Naród wybrał sobie Kaczyńskiego, który zrobił z Ziobry ministra
Moim zdaniem Minister Ziobro nie jest jakoś lepszy od Ministrów Bafii czy Zawadzkiego. I że gdyby nie przyszło mu żyć po upadku "komuny", to nie wiem, czy by ich nie zastąpił. Ale jest pewna różnica: to jednak Naród wybrał sobie Kaczyńskiego, który zrobił z Ziobry ministra. A ministrowie Bafia, czy Zawadzki zostali ministrami za sprawą władzy ustanowionej na "ruskich bagnetach".
W uchwale z dnia 2 czerwca 2022 roku (I KZP 2/22), poza stwierdzeniem, że KRS "ukształtowana w trybie określonym przepisami ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o zmianie ustawy o Krajowej Radzie Sądownictwa oraz niektórych innych ustaw nie jest organem tożsamym z organem konstytucyjnym", Sąd Najwyższy uprzejmy był uznać jeszcze, że mimo to "brak podstaw do przyjęcia a priori, że każdy sędzia sądu powszechnego, który uzyskał nominację w następstwie brania udziału w konkursie przed Krajową Radą Sądownictwa po 17 stycznia 2018 r., nie spełnia minimalnego standardu bezstronności i każdorazowo sąd z jego udziałem jest nienależycie obsadzony w rozumieniu art. 439§1 pkt 2 k.p.k" Ale - UWAGA - "Taka sytuacja zachodzi jedynie w stosunku do sędziów Sądu Najwyższego, którzy otrzymali nominacje w takich warunkach". Mówiąc kolokwialnie znaczyło to, że jak już "PiS-iory" powołają sobie sędziego, to niech on orzeka w sądach rejonowych, okręgowych czy nawet apelacyjnych. Ale to sędziowie Sądu Najwyższego - czyli "nie PiS-iory" - będą orzekać, czy PiS-iory spełniają "minimalny standard". Problem jest taki, że te nie-PiS-iory, czyli nie neosędziowie, to w znacznej części post-PZPR-owcy.
Zdaniem Sądu Najwyższego wyrażonym z wyroku z dnia 5 grudnia 2018 roku (III PO 7/18) dowodem na to, że członków KRS spośród sędziów powinni wybierać sędziowie, jest sprawozdanie z posiedzeń podzespołu Okrągłego Stołu do Spraw Reformy Prawa i Sądów. Ale żyją jeszcze ci, którzy pamiętają, że ten "podstolik" to stał w… Magdalence. Wiem, że młodzież może tego nie zrozumieć, jak dowcipu o occie w Carrefourze, no ale trudno. Zapytajcie ChataGPT albo innego Groka.
https://biznes.interia.pl/felietony/new ... d,22456582III PRL
|
|
|
|
27 lis 2025, o 20:15
|
|
|
FIS
|
| Medalista GP |
 |
 |
|
|
1 gru 2025, o 21:34
|
|
|
FIS
|
| Medalista GP |
 |
 |
|
|
1 gru 2025, o 23:42
|
|
|
Kamil
|
| Legenda |
 |
|
|
|
|
2 gru 2025, o 11:42
|
|
|
karolcia
|
| Medalista GP |
 |
 |
Dołączył: 19 kwi 2003, o 23:24 Skąd: z Rzeszowa, ze Stali Posty: 2718
|
Tak Kamil, trzeba było obejrzeć całą konferencję a nie tylko wyciągnięte jedno zdanie. 8 lat rządziliście i co? Nawet pisma o reparacje żeście nie wysłali do Berlina Poza tym tak wielbiona przez was AfD jakoś twierdzi, że Polakom nie należy nic płacić. Jak to skomentujesz? Ciekawe czy dziś wierna suczka Zbyszka czyli Maryśka Kurowska wymyśli kolejną wersję o spreparowanym mailu  kamyk napisał(a): Skoro Policja zatrzymała staruszkę za napisanie "giń człowieku" to chyba tego Pana zatrzymają za pisanie "zdychają skurw*****"? Prawda karolcia? Przecież pisałam, że jeśli powodem zatrzymania staruszki są wyłącznie takie słowa - to tam nie ma żadnych gróźb.
_________________ Marsz marsz Dąbrowski, z ziemi polskiej do Wolski
|
|
5 gru 2025, o 17:43
|
|
|
FIS
|
| Medalista GP |
 |
 |