Nie bądź tylko Gapiem. Weź aktywny udział w dyskusji i zarejestruj się już teraz. Rejestracja
Luźne rozmowy na luźne tematy
2 maja 2016, o 12:33
|
|
Jasiek
|
Legenda |
 |
 |
|
|
|
|
11 maja 2016, o 14:04
|
|
Emigrant
|
Szkółkowicz |
 |
|
|
25 lis 2016, o 00:02
|
|
Krzysztof_Gębicki
|
Szkółkowicz |
 |
|
Wszystko zależy od budżetu: 1. rozrzutnie można się zabawić u naszych wschodnich sąsiadów, za niewielkie pieniądze bukuje niezły hotel a nocne życie spędzam w knajpkach 2. nieco droższe są już kraje bałkańskie (ale bardziej niebezpieczne) 3. jeśli komuś los sypnął groszem, to polecam Hiszpanię - Wyspy Kanaryjskie albo Dominikanę Seevy napisał(a): A w Krużewnikach był? https://www.youtube.com/watch?v=vMgeSinOJ38 
_________________ Jedna wiara, jedno wyznanie, Stal Rzeszów i tak już zostanie!
|
|
|
|
|
|
10 maja 2018, o 11:35
|
|
Jasiek
|
Legenda |
 |
 |
|
Kaucja = bond. Jesli ja dobrze rozumiem, to biora to kase, zeby zabezpieczyc sie przed dwoma rzeczami - uszkodzeniem samochodu - nie zaplaceniem za uzycie paliwa Jesli owej kaucji nie wplacisz, to w przypadku braku udzialu w szkodzie, bedzie to musialo pokryc ubezpieczenie. Mysle, ze chodzi o ich ubezpieczenie. Jesli tak, to twoim obowiazkiem bedzie zaplacenie tzw. excess fee, czyli czesci ubezpieczenia, ktora ubezpieczyciel nie pokrywa. Gdy wynajmowalem samochod w Nowej Zelandii, zaplacilem im dodatkowa kaucje i pozniej dostalem ja z powrotem przy oddaniu samochodu. Wtedy jednak nie przedstawiono mi opcji bez kaucji, wiec nie do konca jestem pewien, czy mam na 100% racje. W Australii wlasnie wrocilem z wakacji - 2 tygodnie w Gold Coast, na ktore jednak pojechalem swoim samochodem. Gold Coast to takie australijskie Orlando w polaczeniu z Honolulu - mnostwo parkow rozrywki jak np. Movie World, Sea World czy Dream World. Sa tez parki wodne. A do tego mnostwo resortow i apartamentowcow i plazy. Po raz drugi zatrzymalismy sie w tym samym apartamentowcu i wynajelismy sobie mieszkanie z widokiem na ocean. Jak na nasze warunki, stosunkowo niedrogo. https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/08/d4/b9/5e/ultra-broadbeach.jpg
_________________ Regards from Sydney Jasiek
It's ok to disagree with me. I cannot force you to be right
|
|
|
|
4 cze 2018, o 05:22
|
|
karolcia
|
Medalista GP |
 |
 |
Dołączył: 19 kwi 2003, o 23:24 Skąd: z Rzeszowa, ze Stali Posty: 2487
|
kamyk napisał(a): Witam. Doradzi ktoś. Chce wypožyczyć auto w Polsce. I mam do wyboru takie opcje:
Kiedy, na ile dni, jakie auto?
|
|
|
|
19 wrz 2018, o 17:50
|
|
Trick
|
Uczestnik GP |
 |
 |
|
W jednym z tematów na forum o klubie padł temat różnic in plus między Polską a "światłym zachodem" . Tamto miejsce nie jest odpowiednie do tego typu rozważań, ale po kilku dalszych wycieczkach samochodowych w ostatnich latach nie mogę nie zauważyć jednego : Polskie Stacje Benzynowe. Nie ważne z jakiej sieci, nie ważne czy jakiś wypizdów czy środek Wawy. Nosz kurła - klasa. A jeśli chodzi o czystość toalet to normalnie szok, w tym roku jak wracałem z Włoch to od połowy Austrii nie było gdzie skorzystać z toalety  Jak wpadliśmy z współtowarzyszami podróży na pierwszą stacje po przekroczeniu granicy PL - od razu toaleta. Czystość w porównaniu do toalet (z resztą nie tylko na stacjach benz...) jest wręcz porażająca na naszą korzyść. Inną sprawą są usługi bankowe, np. Apple Pay. W Austrii czy Niemczech nie ma głupiego Apple Pay  A możliwość zapłacenia kartą wcale nie jest tak oczywista jak w naszym "ciemnogrodzie"... Ma ktoś jeszcze jakieś przykłady ?
_________________ Po nieodpuszczeniu Miedziakowi przez Kuciape w Toruniu : "Stworzyliśmy potwora"
|
|
|
|
|
|
19 wrz 2018, o 22:25
|
|
Jasiek
|
Legenda |
 |
 |
|
Cytuj: Polskie Stacje Benzynowe. Nie ważne z jakiej sieci, nie ważne czy jakiś wypizdów czy środek Wawy. Nosz kurła - klasa. A jeśli chodzi o czystość toalet to normalnie szok, w tym roku jak wracałem z Włoch to od połowy Austrii nie było gdzie skorzystać z toalety Podczas pobytu w Polsce w 2017 roku zauwazylem zmiany na plus w kwestii toalet. Wygladalo to dobrze na stacjach - czy to w strone Lublina czy w strone Bieszczad. Bylo ich mnostwo, nierzadko byly darmowe i dosc czyste. Wielka poprawa przez wiele lat, ktore nie bylo mnie w Polsce. Fatalna jest niestety obsluga klienta w pociagach (zwlaszcza, gdy skonczy sie papier toaletowy - pewne rzeczy nadal w PRL-u - braki papieru toaletowego w pociagach  ), a sama kolej ciagle bardzo daleko za zachodem, ale mysle, ze ogolnie jest duza zmiana na plus. Nie potrafie ci dac porownania z zachodem, bo podrozowalem pociagami. Bylem jednak na dworcach kolejowych w GB, Francji, Szwajcarii, Wloszech i Austrii i bylo czysciutko. W Katowicach, Krakowie i Rzeszowie bylo jednak podobnie. Bardzo dobrze, ze w duzych miastach laczy sie stacje kolejowe z centrami handlowymi, bo wtedy sporo ludzi nie zatrzymuje sie w toaletach na stacji, ale woli isc do owego centrum. W Austrii nie mialem problemu z zaplaceniem karta, natomiast Apple Pay nie uzywam, wiec nie moge sie wypowiadac. Wkurzalo mnie, gdy sklepy we Wiedniu byly pozamykane w niedziele, bo jako turysta po prostu nie wiedzialem, ze nalezy tego oczekiwac. W Polsce poprawilo sie pod wzgledem platnosci karta, bo w przeszlosci tak fajnie nie bylo.
_________________ Regards from Sydney Jasiek
It's ok to disagree with me. I cannot force you to be right
|
|
|
|